Чи можна подарувати земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай)
опубліковано 17 лютого 2021 року о 15:46

На даний час в Україні діє мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення, тобто тимчасова заборона на здійснення купівлі-продажу, відчуження у інший спосіб (зокрема дарування) земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв).

На час дії мораторію земельний пай неможливо було продати або подарувати, але при цьому можна було передавати у спадок і здавати в оренду. Але, з прийняттям 31 березня 2020 Верховною Радою України у другому читані Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (проект №2178-10), яким з 01 липня 2021 скасовується мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Даний Закон дає змогу, громадянам України, які мають у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення (паї) вільно володіти, користуватися та розпоряджатися даним майном. Тобто, з 01 липня 2021 року подарувати свою земельну ділянку (пай) відповідно до статті 131 Земельного кодексу України можна громадянам України, юридичній особі або територіальній громаді.

Дарування земельної ділянки проводиться шляхом укладання договору в письмовій формі та його завірення у нотаріуса, інакше угода вважається недійсною. У договорі крім прав і обов'язків сторін, назви об'єкта угоди з кадастровим номером вказується, що земля не перебуває під забороною відчуження, а також перераховуються обмеження щодо неї, якщо вони є. Договір дарування земельної ділянки, яке визначено в Земельному кодексі України, в ст. 131 відбувається на загальних засадах цивільного законодавства, а саме, щодо норм, форми, порядку укладання та розірвання цього документа встановлюється главою 55 Цивільного кодексу України.

Отже, кожен, хто має у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) з 01 липня 2021 року може скористатися своїм правом власності, та подарувати її, шляхом укладення договору дарування відповідно до цивільного законодавства України.

Отримати консультацію з цих та інших правових питань можна у Слобожанському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: Дніпровський район, сел. Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського, буд. 42, каб. 1 (3 підїзд від Дніпровського районного військомату, перший поверх), як через особисте звернення, так і в телефонному режимі +380984429285, або надіславши звернення на електронну скриньку:slobozhanske@legalaid.dp.ua.


 

Головний спеціаліст відділу

«Слобожанське бюро правової допомоги»

Грива Яна Вікторівна



 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux