ЯК ОФОРМИТИ ПЕНСІЮ В УМОВАХ КАРАНТИНУ
опубліковано 22 лютого 2021 року о 14:39

Відділ обслуговування громадян № 6 (сервісний центр) управління обслуговування громадян ГУ ПФУ в Дніпропетровській області інформує, що для оформлення пенсії за віком до сервісного центру потрібно надати наступні документи (тільки оригінали):

- паспорт;

- довідку податкової адміністрації про надання ідентифікаційного номера (ІПН);

- трудову книжку, документи про стаж (наприклад: військовий квиток, диплом про освіту, свідоцтво про народження дитини тощо);

- довідку про заробітну плату за період страхового стажу до 01.07.2000 (за бажанням особи). Для обчислення пенсії може бути враховано заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01 липня 2000 року незалежно від перерв;

- документи про надання особі особливого статусу (посвідчення учасника бойових дій тощо);

- документи про місце проживання (реєстрації) особи;

- кольорову фотокартку 2,5*3 см для оформлення пенсійного посвідчення;

- заяву на виплату пенсії через банківську установу (заявник подає довідку про відкриття рахунку в банку);

- заяву про призначення пенсії (заявник заповнює бланк, який йому надає працівник Пенсійного фонду, за даними паспорта безпосередньо під час подання документів).

 Не пізніше  10 днів після надходження заяви з необхідними документами орган, що призначає пенсію, зобов’язаний:

- винести рішення щодо призначення пенсії;

- видати або направити особі повідомлення про призначення чи відмову в призначенні пенсії з зазначенням причин відмови та порядку її оскарження.

Пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. У разі звернення особи пізніше — пенсія призначається з дня звернення.

Документом, що підтверджує призначення пенсії особі, є пенсійне посвідчення, яке видає Пенсійний фонд.

Розмір пенсії за віком визначається індивідуально для кожної особи і залежить від: тривалості страхового стажу, величини заробітку (з якого сплачено страхові внески),  часу виходу на пенсію, коефіцієнтів страхового стажу і заробітку.

Страховий стаж — це період протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувались страхові внески в  сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Періоди трудової діяльності до 01 січня 2004 року враховуються відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення”, тобто весь трудовий стаж, набутий до 01 січня 2004 року, прирівнюється до страхового.

Оформити пенсію можна без особистого звернення, скориставшись сучасним сервісом “Автоматичне призначення пенсії” на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Для подання звернення про призначення пенсії в режимі онлайн необхідно увійти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або через систему електронної ідентифікації GOVID, яка дає змогу  авторизуватися на сайтах державних установ за допомогою банківської карти (BankID) або оператора  мобільного зв’язку (MobileID).

Важливо! Скористатися сервісом “Автоматичне призначення пенсії” можна тільки за наявності кваліфікованого електронного підпису!  Тобто увійти в систему можна будь-яким способом, а надіслати анкету-заяву в Пенсійний фонд — тільки за наявності КЕП.

Шановні мешканці громади! Користуйтеся електронними сервісами Пенсійного фонду України, економте  свій час та бережіть здоров’я. 

 

 

 

Начальник відділу 

обслуговування громадян № 6

(сервісний центр) 

управління обслуговування громадян

ГУ ПФУ в Дніпропетровській області                                     Віра ПІДОДВІРНА

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux