Що потрібно знати про продаж земельної ділянки з прийняттям Закону № 552-ІХ, який відкриває ринок землі в Україні, щоб не потрапити до рук шахраїв
опубліковано 03 листопада 2020 року о 09:15

До теперішнього часу в Україні діє мораторій на продаж землі, але з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» 3 552-ІХ, який вступає в силу з 01.07.2021 року це зміниться, і кожен громадянин, який має у власності земельну ділянку може її продати, чим активно почали цікавитися «земельні» шахраї. А саме, починають штурмувати стареньких селян, чи осіб, які погано обізнані в юридичних питаннях, пропонуючи їм відносно невеликі кошти за землю, як кажуть «не відходячи від каси», тобто вони беруть всі затрати по продажі землі на себе, а вам залишається тільки отримати гроші.

Ви запитаєте: «а як же вони це зможуть зробити, адже мораторій ще не скасований, і спосіб відчужити/передати землю лише один – спадщина.»

Наводжу Вам один із прикладів. До селян навідуються невідомі особи, які пропонують їм грошову допомогу, платять за землю в обмін на завірений у нотаріуса заповіт і забирають всі правовстановлюючі документи на землю.  А люди в свою чергу потрапляють в такі шахрайські схеми, так як зневірились, що зможуть скористатися своїм правом на продаж землі, а тому готові віддати землі за копійки. А натомість, земельні шахраї готові заплатити зараз невеликі для них кошти та дочекатись коли вони стануть власниками землі.

Я навела один із прикладів шахрайської схеми, і тому хочу сказати, якщо до Вас звернулися невідомі люди, і хочуть купити вашу земельну ділянку, то в ніякому разі не погоджуйтесь, адже  мораторій на землю буде знятий з 01.07.2021 року, і з цього моменту буде відкритий ринок землі, а це значить, що значно зростуть ціни на оренду землі, а тому ви зможете отримувати більше доходу з орендних відносин та при продажі землі ви зможете продати землю як найвигідніше для себе.

Щодо ціни на продаж земель сільськогосподарського призначення можу додати наступне, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» визначено, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку".

Отже, для того, щоб орієнтуватися в цінах на землю, потрібно розуміти від яких факторів залежить ціноутворення. Перш за все, ринок землі грунтується на попиті та пропозиції, але не менш важливим є місце розташування ділянки, якість грунту, відсутність будь-яких обтяжень, прибутковість. Щоб точно визначитись з вартістю земельної ділянки потрібно скористатися висновками експертів. А для цього потрібна експертно-грошова оцінка, а що ж це таке?

Згідно з Законом України «Про оцінку земель» експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об'єкта оцінки. Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться юридичними особами, які є розробниками документації із землеустрою відповідно до Закону України "Про землеустрій. Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Таким чином, загалом, ціну на землю формуватиме ринок. Але, враховуйте, що з моменту відкриття ринку землі та до 2030 року, вартість ділянки не може бути нижчою, ніж показник нормативно грошової оцінки, при цьому, верхня межа вартості землі не встановлена.

Якщо у Вас виникли додатково питання з цієї теми, юридичні консультації і безоплатну правову допомогу ви можете отримати у Слобожанському Бюро правової допомоги: смт. Слобожанське, вул. Василя Сухомлинського 42; під’їзд №3 (від військкомату), каб. № 1, або звернувшись за тел.: 098-442-92-85 ел. адреса: Slobozhanske@legalaid.dp.ua


Головний спеціаліст відділу

«Слобожанське бюро правової допомоги»

Грива Яна Вікторівна


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux