19 листопада 2020 року – Міжнародний день відмови від паління
опубліковано 19 листопада 2020 року о 13:02

 

Міжнародний день відмови від паління, або No Smoking Day, існує з 1977 року. Він з’явився з ініціативи Американського онкологічного товариства і щороку відзначається у третій четвер листопада.

Цей день відзначають і в Україні. Мета Міжнародного дня відмови від паління — сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння усіх верств населення і лікарів відповідних спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про негативний вплив тютюну на здоров’я.

В наш час в Україні нараховується майже 9 мільйонів активних курців, які складають третину всього працездатного населення країни. Дослідження свідчать, що більшість дорослих курців (65%) хотіли б позбавитись цієї звички і намагались зробити це не один раз. Розвиток залежності від нікотину – одна із головних перешкод при відмові від паління.

В Україні тютюнопаління є опосередкованою причиною кожного п'ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років. Щороку в нашій країні помирають від наслідків куріння близько 100 тис. людей. Ті, хто почав палити до 15 років уп’ятеро частіше помирають від раку легень.

За останні 5 років кількість жінок – курців в Україні збільшилася втричі. Треба відзначити, що куріння є однією з причин безпліддя.  У жінок, що палять, нікотин погіршує оваріально-менструальний цикл, призводить у вагітних до мертвонародження, спричиняє раннє статеве старіння, «в'яне шкіра», грубішає голос. Нерідко можна бачити мам з грудними дітьми і вагітних, які палять. На жаль, не всі до кінця розуміють, що їх куріння робить малюка пасивним курцем й істотно ускладнює розвиток дитини, погіршує її здоров’я.

Сумна статистика в Україні щодо куріння серед дітей. Серед випускників шкіл близько 60% уже палять відкрито. І, як мінімум, кожен другий учень 8–го класу хоча б раз пробував закурити.

За останні десятиліття вчені все частіше почали виявляти у людей, що не палять, хвороби, властиві курцям. Причина? Люди, що не палять, тривалий час перебували в приміщенні разом з курцями. При курінні в організм курця проникає 25% отруйних речовин, 25% шкідливих речовин тютюнового диму згоряє, а 50% разом димом надходять у повітря. А ним дихають оточуючі. Виходить, що люди, самі не бажаючи того – «палять». З'явився навіть спеціальний термін – «пасивне» куріння. Тривале перебування у компанії курців для того, хто не палить, буде відповідати трьом активно спаленим цигаркам день.

У сім'ї, де палили батьки, згодом починають палити 67% хлопчиків і 78% дівчаток. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я - 80% таких дітей зберігають цю звичку й надалі.

У США, при всьому засиллі тютюнової реклами, десятки мільйонів американців кинули палити. Теж саме відбувається і в Англії, Швеції і Фінляндії. Норвегія твердо вирішила стати нацією, що не палить. У багатьох країнах прийняті закони, що забороняють підліткам палити. В нашій країні законодавчо заборонено палити в громадських місцях.

Заборонити людям палити, напевно, не можливо, а ось переконати кинути палити можна.

Фактори, що сприяють початку і продовженню паління, дуже чисельні і різноманітні.

В якості прикладу можна привести класифікацію таких факторів:

  • психологічні фактори (допитливість, потреба в експериментуванні, виклик, потреба здаватися сильним, «рання зрілість» та ін.);
  • соціальне оточення (приклад і ставлення батьків, тиск товаришів, приклад «крутих» дорослих, наприклад, викладачів, знаменитих акторів, співаків та інших кумирів);
  • фізіологічні фактори (ефект нікотину і оксиду водню, тривалість фази експериментування).

Є дані про те, що вживання сигарет 10-17 річними школярами пов'язано з «почуттям неспроможності» у школі. Звернення до сигарети - це намір підвищити занижену самооцінку. Серед 30% школярів, які регулярно вживають тютюн, росте число тих, хто має серйозні проблеми з вимогами школи. Звернення до цигарки у більшості випадків вказує на болючі проблеми, основу яких частково створюють батьки, які пред'являють підвищені вимоги до навчання, а також те, що багато школярів не отримують достатньої підтримки від батьків, які вимагають добре вчитися і самим справлятися з невдачами і кризами. В таких випадках впевненість школяра у собі падає з-за однієї поганої оцінки, виникає почуття нервозності і невдоволення батьків.

Якщо хтось буде вважати, що шкода, яку наносить паління здоров'ю,  маячить десь далеко, а можливо, і взагалі омине його, - він помиляється. Подивіться уважно на людину, що палить, на колір її обличчя, шкіру, пальці, зуби, зверніть увагу на її голос. Можна помітити зовнішні ознаки тютюнової інтоксикації.

На сучасному етапі боротьби із шкідливими звичками взагалі і тютюнопалінням, зокрема, необхідно сформувати, насамперед, у школярів і молоді, активну життєву позицію, впевненість, вміння прогнозувати події і їх наслідки, виходити із складних, нестандартних ситуацій з найменшими втратами для свого і суспільного здоров'я.

В основі профілактичної роботи у боротьбі з тютюнопалінням серед школярів і молоді повинно бути утвердження здорового способу життя кожної людини і всього суспільства. Пропаганда здорового способу життя повинна виходити не тільки від медичних працівників, скільки від батьків, вихователів і педагогів, чий авторитет для дітей, школярів і студентів залишається дуже високим.

Свідоме і відповідальне ставлення до здоров'я як національного багатства країни має стати нормою життя і поведінки всіх громадян України. Така норма передбачає викорінення шкідливих звичок, виховання культури спілкування, поведінки, дотримання режиму праці і відпочинку, систематичні заняття фізкультурою і спортом, підвищення санітарної культури і гігієнічних знань, гармонійний розвиток особистості ще з підліткового віку.

Бережіть себе та своїх близьких!

Будьте здорові!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux