15 жовтня – Всесвітній день миття рук
опубліковано 13 жовтня 2021 року о 14:29

              

     Всесвітній день миття рук, або Глобальний день миття рук (Global Handwashing Day GHD) – це міжнародна кампанія з просування миття рук з милом, яка відзначається щорічно 15 жовтня. Цей захід присвячено підвищенню обізнаності про миття рук як ключовий фактор профілактики захворювань, метою якого є мотивація та мобілізація людей у всьому світі за для покращення своїх гігієнічних звичок.

       Перший в історії Всесвітній день миття рук, який відбувся 15 жовтня 2008 року, дав старт потужній великомасштабній битві за здоров'я, головними учасниками якої стали самі діти. Такий банальний акт як миття рук з милом здатний не тільки вберегти дітей від більшості інфекційних захворювань, але і врятувати чимало життів.

      Мета цієї глобальної Кампанії - зменшення дитячої смертності та пов'язаних з нею респіраторних та діарейних захворювань шляхом запровадження простих змін у поведінці. Згідно зі статистичними даними діарея та пневмонія разом спричиняють майже 3,5 мільйона смертей дітей у світі щорічно, тому проста гігієнічна звичка може знизити смертність від респіраторних захворювань на 25%, а смертність від діарейних захворювань на 50%. За даними ВООЗ, у світі щорічно реєструється від 68,4 млн до 275 млн випадків діарейних захворювань. Однією з причин все більш широкого поширення кишкових інфекцій є збільшення спектра мікроорганізмів, що зумовлюють розвиток інфекційних процесів, та цілий ряд чинників, які сприяють підвищенню вірулентних властивостей умовно-патогенної мікрофлори.

       Брудні руки є фактором передачі цілого спектра інфекційних та паразитарних захворювань, в тому числі дизентерії, гепатиту А, черевного тифу, холери, норо- і ротавірусних інфекцій, глистових інвазій, гострих респіраторних захворювань, вірусної пневмонії, поліомієліту. Понад 80% інфекційних захворювань передаються через брудні руки.

       «Найбруднішими» предметами заселеними мікроорганізмами з якими постійно контактують наші руки є: поручні сходів, кнопки ліфта, ручки дверей, поручні в автотранспорті, грошові купюри, кошики для покупок, екрани каси (терміналів), телефони, клавіатури, комп'ютерні миші  тощо.

    Прищеплення навичок гігієни та правильної моделі догляду за собою у дитини дуже важливо ще з раннього дитинства, де головним вихователем є особистий приклад батьків, вчителів. Так, на прикладі Китаю, використання мила в початкових школах привело до скорочення числа пропущених учнями занять через хворобу на 54%. Використання дезінфекційних засобів для рук в класах сприяло тому, що учні хворіли в середньому на 20% рідше, ніж діти в школах, де подібні заходи не вживалися.

Дуже важливо привчати дітей систематично мити руки: перед приготуванням та прийманням їжі, після відвідування вбиральні, контакту із тваринами, різними забрудненими предметами та поверхнями, після контакту із будь-якими біологічними рідинами, після відвідування місць масового перебування людей, громадського транспорту та прогулянок на вулиці.

Але статистичні дані показують, що ті хто повинен привчати дітей і бути особистим прикладом, лише тільки у 20% миють руки перед приготуванням їжі, менш як 75% жінок і менше ніж 50% чоловіків миють руки після відвідування туалету!, а тривалість миття рук в середньому складає менше ніж 10 секунд. Тому в цей день нагадуємо правильну техніку миття рук.



     Особливо актуальним  «миття рук» є на сьогодні - під час пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, яка нагадала людству про те, що одним із найпростіших і ефективних способів уникати зараження – це мити руки з милом. Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Адан Гебрейесус заявив: «Просте миття рук може стати вододілом між життям і смертю, і воно залишається однією з найважливіших заходів громадської охорони здоров'я для захисту людей, сімей та громад від захворювання COVID-19 і багатьох інших хвороб».  ВООЗ розробила  ініціативу "Гігієна рук для всіх" спрямовану на виконання рекомендацій  щодо гігієни рук для запобігання та контролю пандемії COVID-19, а також на забезпечення тривалої інфраструктури та поведінки

    Всесвітній день миття рук допомагає підвищити обізнаність про важливість миття рук з милом та усвідомлення необхідності належної гігієни, як захід збереження здоров’я не тільки особистого, але і всіх громадян суспільства.

   Дотримуйтесь порад та залишайтеся  здоровими!

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux